Kāpēc kaķim ir nepieciešama barība ar augstu gaļas sastāvu?

Šajā rakstā atbildam uz vienu no populārākajiem kaķu saimnieku jautājumiem – kāpēc kaķim ir nepieciešama barība ar augstu gaļas sastāvu

Visi kaķi dabiski ir pilnīgi gaļēdāji (obligate carnivores). Tas nozīmē, ka viņu organisms ir attīstījies tā, lai izmantotu galvenokārt barības vielas, kas atrodamas dzīvnieku audos. Kaķu organisms nav labi piemērojies augu izcelsmes barības vielu sagremošanai un izmantošanai. 

Daži no svarīgākajiem iemesliem, kāpēc kaķiem ir nepieciešams uzturs ar augstu gaļas saturu:

  1. Nepieciešamība pēc liela olbaltumvielu daudzuma: Kaķis kā pilnīgs gaļēdājs lielāko daudzumu enerģijas iegūst no dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielām, nevis ogļhidrātiem. Pietiekams olbaltumvielu daudzums ir nepieciešams arī, lai uzturētu ķermeņa kopējo veselību. Dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas nodrošina neaizstājamās aminoskābes, kas ir ļoti svarīgas dažādām organisma funkcijām, tostarp muskuļu uzturēšanai, imūnsistēmas atbalstam un vispārējai augšanai.
  2. Zema ogļhidrātu tolerance: Kaķiem ir raksturīga zema ogļhidrātu tolerance. Pārāk augsts ogļhidrātu daudzums veicina aptaukošanos, kā arī var stimulēt cukura diabēta un citu saslimšanu attīstību. Diemžēl bieži vien komerciālo barību sastāvā gaļa atrodama vien nelielā daudzumā un barības pamatmasu veido graudaugi, kas ir ogļhidrātu avots. 
  3. Taurīns: Taurīns ir kaķiem vitāli nepieciešama aminoskābe. Atšķirībā no suņiem un citiem dzīvniekiem, kaķi savā organismā taurīnu sintezēt nespēj, tāpēc šī neaizvietojamā aminoskābe viņiem ir jāuzņem ar uzturu. Gaļa ir vienīgais dabiskais taurīna avots. Dabā kaķi taurīnu uzņem no savu upuru muskuļgaļas, mājas mīluļiem par to ir jāparūpējas saimniekam, izvēloties atbilstošu barību. Taurīns ir svarīgs normālai redzei, gremošanai un sirds muskuļa funkcijai. Taurīna trūkums var izraisīt nopietnas veselības problēmas, tostarp sirds slimības un redzes problēmas.
  4. A vitamīns: A vitamīns ir vēl viena kaķu veselībai vitāli nepieciešama viela, ko kaķi nespēj pilnvērtīgi iegūt no augu izcelsmes avotiem. Lai nodrošinātu veselīgu redzi, ādu un augšanu, kaķu organisms ir pielāgojies, lai uzņemtu dzīvnieku aknās esošo A vitamīnu. Svarīgi ņemt vērā, ka A vitamīna uzņemšana pārāk lielā daudzumā arī var būt kaitīga – pārdozējot A vitamīns kaķiem kļūst toksisks.  
  5. Citas organismam nepieciešamas vielas: Kaķi ar uzturu uzņem vēl virkni citas  organismam nepieciešamas vielas, to skaitā arahidonskābi, arginīnu un niacīnu. Arahidonskābe ir neaizstājama taukskābe, kas atrodama dzīvnieku taukos, un tai ir būtiska nozīme veselīgas ādas, spīdīga apmatojuma un vispārējās imūnsistēmas darbības uzturēšanā kaķiem. Arginīnam ir būtiska loma enzīmu veidošanā, ko aknas var izmantot, lai izvadītu blakusproduktus no organisma. Niacīns ir B3 vitamīna veids, kas palīdz kontrolēt fosfora līmeni asinīs. 
  6. Gremošanas trakta īpašības: Kaķu gremošanas trakts ir pielāgots gaļēdāja uztura pārstrādei. Zālēdājiem ir raksturīgs garāks zarnu trakts, jo augu izcelsmes vielu šķelšana aizņem ilgāku laiku. Gaļēdājiem, kuriem pieder arī kaķi, gremošanas trakts ir daudz īsāks, jo gaļa tiek sagremota ātrāk. Ja kaķi tiek baroti ar barību, kurā ir daudz augu valsts sastāvdaļu, tie nespēj šīs sastāvdaļas pilnvērtīgi sagremot un līdz ar to – uzņemt nepieciešamās barības vielas un vitamīnus.
Raksta tapšanu konsultējusi veterinārārste Anna Dace Blumberga.
veterinārārste Anna Dace Blumberga