Sunim liekais svars – iemesli, risinājumi

Mājdzīvnieku liekais svars mūsdienās ir ļoti izplatīta problēma. Šai rakstā apskatām galvenos iemeslus suņu liekajam svaram, kā arī risinājumus. 


Nepiemērots porcijas izmērs

Viens no izplatītākajiem liekā svara cēloņiem ir suņa pārbarošana. Lai suns saglabātu veselīgu formu, saimniekam ir svarīgi kontrolēt suņa uzņemtās barības daudzumu. Uz suņu barības iepakojumiem lielākoties jau ir norādīts ieteicamais barības daudzums diennaktī atkarībā no suņa izmēra. Taču jāņem vērā, ka vēlamais porcijas izmērs var atšķirties atkarībā no suņa aktivitātes, vecuma un arī tā, kādā formā pašlaik ir suns. Noteikt pašreizējo suņa formu (ir/nav liekais svars) var palīdzēt veterinārārsts.


Našķi un ēdiens no cilvēku galda

Neaizmirsti, ka suņa uzņemtajās kalorijās ir jāieskaita arī gardumi un ēdiens, ko suns reizi pa reizei, iespējams, saņem no cilvēka galda! Dažādi našķi īpaši ātri “labumā ies” mazāka izmēra suņiem. Tas nenozīmē, ka nedrīksti suni pacienāt ar gardumiem, taču seko līdzi, lai tie nepārsniegtu aptuveni 10% no ikdienā uzņemtajām kalorijām, kā arī izvēlies sunim veselīgus gardumus bez cukura, saldinātājiem un citām sunim neveselīgām piedevām. Nedod sunim sieru, desas un citus treknus, ar sāli un garšvielām bagātus produktus no cilvēku galda. Ja apmeklē suņu skolu, treniņus, kur suni nepieciešams apbalvot ar ēdienu, kā apbalvojumu vari izmantot pamatbarību vai arī, ja lieto gardumus, proporcionāli samazināt pamata ēdienreižu izmēru.


Nepiemērota barība

Pie liekā svara var novest arī sunim nepiemērots uzturs, piemēram, pārāk trekna vai ogļhidrātiem pārāk bagāta barība. Seko līdzi tam, lai barībā ir pietiekami daudz proteīna (olbaltumvielu), jo tas ir svarīgs gan suņa veselības nodrošināšanai, gan arī noturīgas sāta sajūtas radīšanai. Suņiem, kam jau ir izveidojies liekais svars, var būt nepieciešams pielāgot uzturu, izvēloties mazāk treknu barību.


Mazkustīgs dzīvesveids

Lai uzturētu labu fizisko formu, sunim ir nepieciešamas kustības. Ja vien suņa veselība to atļauj, dodies ar suni garās, nesteidzīgās pastaigās. Ja suns iepriekš ilgstoši ir dzīvojis mazkustīgu dzīvesveidu, radini viņu pie kustībām pakāpeniski. Pārāk strauja slodzes palielināšana var radīt kaitējumu veselībai.


Veselības problēmas

Svara pieaugumu var radīt arī dažādas veselības problēmas. Ja pamani, ka suns pēkšņi ir sācis pieņemties svarā, lai gan uzturā un dzīvesveidā nav bijušas vērā ņemamas izmaiņas, noteikti konsultējies ar veterinārārstu!


Suņa vecums

Suņiem, tāpat kā cilvēkiem, vecumdienās mēdz palēnināties vielmaiņa. Tas nozīmē, ka suņiem-senioriem, īpaši tiem, kas vecumdienās ir kļuvuši mazaktīvi, var būt nepieciešams uzņemt mazāk kalorijas, lai uzturētu veselīgu svaru. Uzturēt formā suni-senioru var palīdzēt uztura pielāgošana viņa vecuma vajadzībām.

Raksta tapšanu konsultējusi veterinārārste Anna Dace Blumberga.