Kas jāņem vērā, izvēloties barību kucēnam

Kucēna vecums ir viens no svarīgākajiem posmiem suņa dzīvē, kas lielā mērā nosaka suņa turpmāko dzīvi. Kvalitatīva barība sunim ir svarīga visa mūža garumā, bet jo īpaši kucēna vecumā, jo atbilstošas barības izvēle ir viens no priekšnosacījumiem pareizai kucēna augšanai un attīstībai.

Kā neapjukt plašajā barību piedāvājumā un kam pievērst uzmanību, izvēloties barību kucēnam? Par to šajā rakstā.

Vecums un izmērs

Uztura vajadzības kucēniem atšķirsies gan atkarībā no vecuma, gan izmēra. Piemēram, liela izmēra šķirnēm ir nepieciešama tāda barība, kas atbalsta veselīgu kaulu attīstību, vienlaikus nestimulējot pārāk ātru augšanu, jo lielo suņu šķirnēm strauja augšana var novest pie locītavu problēmām vēlākajā dzīvē. Par specifiskām šķirņu uztura vajadzībām vari konsultēties ar veterinārārstu, kas specializējies dzīvnieku uztura jautājumos. 

Proteīna daudzums

Izvēlies barību, kurā ir augsts gaļas saturs. Gaļā esošais proteīns jeb olbaltumvielas spēlē nozīmīgu lomu kucēna augšanā, muskuļu un orgānu attīstībā. Ja izvēlies kucēnu barot ar sauso barību, seko līdzi tam, lai gaļa tajā būtu pirmā sastāvdaļa un gaļas avots – skaidri definēts. 

Barības kvalitāte

Pievērs uzmanību barības sastāvam. Izvairies no barībām, kas satur dažādus apjoma palielinātājus (fillers) (piemēram, kukurūzu un soju), nedefinētas izcelsmes sastāvdaļas (piemēram, “dzīvnieku izcelsmes produkti/ blakusprodukti”, “dzīvnieku tauki”), mākslīgas krāsvielas, aromatizētājus. Meklē barību, uz kuras ir skaidri norādīts tās sastāvs, uzturvērtība. 

Specializēta barība kucēniem

Ja izvēlies kucēnu barot ar sauso barību, meklē speciāli kucēniem paredzētas barības, jo augoša suņa un pieauguša suņa uztura vajadzības atšķiras. Piemēram, kucēnu barības parasti ir bagātīgākas ar dažādām barības vielām, jo aktīvo augšanas procesu dēļ kucēniem ir jāuzņem vairāk enerģijas, nekā pieaugušiem suņiem. Tāpat arī atšķiras dažādu barības vielu, vitamīnu vajadzības.

Viegli sagremojama barība

Kucēnu gremošanas trakts vēl tikai attīstās, tādēļ šai vecumā ir īpaši svarīgi pievērst uzmanību tam, lai barība ir viegli sagremojama. Sākot kucēnu barot ar jaunu barību, vienmēr seko līdzi, kā uz to reaģē viņa organisms, jo viena barība var nebūt piemērota visiem. Ja maini barību, veic to pakāpeniski, jauno barību pievienojot ierastajai pa daļām. 

Barošanas biežums

Atceries, ka kucēniem, īpaši pavisam mazā vecumā, atšķiras optimālais barošanas režīms. Ja veselus, pieaugušus suņus var barot 1-2 reizes dienā, kucēni jābaro biežāk, bet ar mazākām porcijām. Konkrēts barošanas biežums atšķirsies no kucēna izmēra, vecuma un citiem faktoriem – lai būtu drošs, ka izvēlies savam kucēnam piemērotāko barošanas režīmu, konsultējies ar veterinārārstu.

Uzņemtās barības daudzums

Saimniekam ir svarīgi sekot līdzi suņa uzņemtajam barības daudzumam jau kucēna vecumā. Orientējošu uzņemamās barības daudzumu parasti var atrast uz barības iepakojuma, taču jāatceras, ka katra suņa vielmaiņa ir individuāla un barības daudzums jāpielāgo konkrētā suņa vajadzībām, sekojot līdzi suņa kondīcijai. Ja izmanto barošanas vadlīnijas, kas atrodamas uz barības iepakojuma, pārliecinies, ka tās norāda informāciju par kucēniem, nevis pieaugušiem suņiem, jo barības daudzums, kas jāuzņem pieaugušiem suņiem un kucēniem ir atšķirīgs!

Saimniekam ir jāseko līdzi tam, kā suns uzņem svaru, jo pie dažādām saslimšanām bieži var ļoti ātri novājēt. 

Tāpat, ņemot vērā, ka kucēna vecums ir laiks, kad vairums suņu saimnieku sāk savu mīluļu apmācību, ir vērts paturēt prātā, ka nepieciešams sekot līdzi arī izbarotajam barības daudzumam treniņos – arī kārumi ir jārēķina iekšā dienas pārtikas devā (attiecīgi samazinot pamatporciju daudzumu), lai izvairītos no nevēlama svara pieauguma.

Raksta tapšanu konsultējusi veterinārārste Anna Dace Blumberga.
veterinārārste Anna Dace Blumberga