Svarīgākais, kas par alerģiju jāzina suņu saimniekiem

Kas ir alerģija un kādēļ tā rodas?

Alerģija ir nevēlama organisma reakcija uz noteiktām vielām vidē vai uzturā.  Alerģiskas reakcijas rodas, kad imūnsistēma, kuras uzdevums ir aizsargāt organismu pret kaitīgām vielām, kļūdaini identificē nekaitīgu vielu kā draudu. Vielas, kas izraisa alerģijas, dēvē par alergēniem

Izplatītākie alerģijas simptomi

Katram sunim alerģija var izpausties atšķirīgi, taču starp izplatītākajiem alerģijas
simptomiem ir tādas pazīmes kā:

  • Izteikta nieze, kuras rezultātā suns var sākt intensīvi kasīties vai arī laizīt, kost ķepas, asti, kājas un citas ķermeņa daļas,
  • Ādas apsārtums un iekaisums,
  • Apmatojuma izkrišana atsevišķos ādas laukumos,
  • Ausu infekcijas, kas izpaudīsies kā pastiprināta ausu kasīšana un/vai galvas kratīšana; iespējami arī izdalījumi no ausīm,
  • Šķaudīšana un izdalījumi no deguna,
  • Pietūkuma veidošanās, jo īpaši galvas, purna apkārtnē,
  • Gremošanas sistēmas darbības traucējumi, to skaitā vemšana, caureja.

Ņem vērā, ka līdzīgi simptomi var būt raksturīgi arī citām, ar alerģiju nesaistītām
veselības problēmām, tādēļ vienmēr konsultējies ar veterinārārstu, ja Tev radušās
aizdomas par četrkājainā drauga veselības problēmām!

Izplatītākie alerģiju veidi

Barības alerģija 

Barības alerģija rodas, ja sunim izveidojas nepanesamība pret kādu konkrētu uztura sastāvdaļu vai vairākām sastāvdaļām. Visbiežāk alerģija attīstās jau suņa pirmajos dzīves gados, taču aizvien biežāk tiek novēroti gadījumi, kad alerģija izveidojas arī vecākiem suņiem. Alerģija var veidoties arī tad, ja suns ilgstoši tiek barots ar vienveidīgo pārtiku, netiek mainīti proteīna veidi.

Izplatītākie alergēni ir: vistas gaļa, liellopa gaļa, graudaugi, soja, piena produkti un olas. Taču jāatceras, ka nav dažu konkrētu produktu, kas izraisa alerģiju! Suns var būt alerģisks pret jebkuru barības sastāvdaļu. Tas jāņem vērā, izvēloties barību sunim ar barības alerģiju – ir svarīgi sekot līdzi barības sastāvam pat tad, ja uz iepakojuma ir norādīts, ka šī barība ir piemērota alerģiskiem suņiem. Hipoalerģiskās barības jeb alerģisku suņu vajadzībām pielāgotās barības tiek veidotas, sastāvā izvairoties no izplatītākajiem alergēniem, taču var gadīties situācija, kad konkrētais suns ir alerģisks pret kādu no šķietami nealerģiskajām sastāvdaļām. 

Runājot par barības alerģiju, vēl jāpiemin, ka pastāv arī variants, kad suns var patērēt kādu barības sastāvdaļu mazos daudzumos, taču tās iekļaušana ēdienkartē lielākos daudzumos var izsaukt alerģisku reakciju.

Vides alerģija jeb atopiskais dermatīts

Lai gan barības alerģija parasti ir pirmā, par kuru iedomājamies, runājot par suņu
alerģijām, patiesībā vides alerģija suņiem ir krietni izplatītāka, nekā barības alerģija. Vides alerģija ir alerģija pret konkrētiem vides faktoriem, piemēram, ziedputekšņiem, pelējumu, putekļu ērcītēm vai zāli. Alerģisku reakciju var radīt arī dažādas sadzīves ķīmijas, kopšanas līdzekļi, sintētiski audumi u.c.

Medikamentu, pārtikas piedevu alerģija

Suņi var būt alerģiski arī pret medikamentos vai pārtikas piedevās, uztura bagātinātājos atrodamām vielām. Arī šī alerģija izpaužas līdzīgi kā vides un pārtikas alerģija. 


Alerģijas ārstēšana

Alerģijas ārstēšana var būt ilgs un sarežģīts process, jo alerģiju lielās daudzveidības un dažādo izpausmju dēļ to cēloņus atrast var būt izaicinoši un laikietilpīgi. Turklāt ārstam ir jāizslēdz vēl citu iespējamo klīnisko pazīmju ierosinātāju varianti, jo arī citām veselības problēmām var būt līdzīgi simptomi kā alerģijai. 

Pirmais solis jebkura veida alerģijas ārstēšanā ir konsultācija ar veterinārārstu, kurš pēc dzīvnieka izmeklēšanas un sarunas ar saimnieku ieteiks piemērotāko ārstēšanas gaitu. Ārstēšanas gaitu ietekmē alerģijas veids un citi faktori, piemēram, tas, vai no alergēna ir iespējams izvairīties (kā tas ir barības alerģijas gadījumā) vai arī nē (kā tas var būt, ja suns ir alerģisks, piemēram, no ziedputekšņiem). Ja ir radušās aizdomas par barības alerģiju, ārsts var ieteikt izslēgšanas metodi ar jaunu barību, lai pārbaudītu reakciju uz konkrētiem alergēniem. Tāpēc nesāc aktīvi mainīt barības veidu pirms konsultācijas ar veterinārārstu. Ja ir aizdomas par vides alerģiju, ārsts diagnostikai var ieteikt veikt alerģijas testu. Papildus var tikt izrakstīti medikamenti alerģijas simptomu mazināšanai.


Ja Tev ir aizdomas, ka Tavam sunim ir alerģija, noderīga var būt simptomu piefiksēšana – pieraksti, kuros brīžos, cik bieži un kā tie izpaužas. Šī informācija ārstam palīdzēs efektīvāk identificēt tās cēloņus un izraudzīties piemērotāko ārstēšanu.



Raksta tapšanu konsultējusi veterinārārste Anna Dace Blumberga.