Galvenās kaķu uztura vajadzības

Svarīgākā uztura sastāvdaļa – gaļa

Kaķi dabiski ir pilnīgi gaļēdāji (obligate carnivores), tādēļ svarīgākā uztura sastāvdaļa kaķim vienmēr būs gaļa. Plašāk par iemesliem, kādēļ kaķim nepieciešama barība ar augstu gaļas saturu, vari lasīt šai rakstā.

Ogļhidrāti barībā

Pirms iegādājies barību savam kaķim, vienmēr rūpīgi izlasi tās sastāvu. Seko līdzi tam, lai barībā nav augsts ogļhidrātu sastāvs, daudz graudaugu – kukurūzas u.tml. Kaķiem ir zema ogļhidrātu tolerance, jo dabiski tie viņu ēdienkartē praktiski nemaz neietilpst. Pārāk augsts ogļhidrātu daudzums veicina aptaukošanos, kā arī var stimulēt cukura diabēta un citu saslimšanu attīstību.

Maltīšu regularitāte un daudzums

Kaķu organisms ir pielāgots biežām un nelielām maltītēm. Pieaugušu un veselu kaķi jābaro vidēji 2-3 reizes dienā (bet optimālo barošanas biežumu ietekmēs arī kaķa vecums, veselības stāvoklis). 

Ja tavam kaķim nav liekā svara un viņš visu pārtiku neapēd uzreiz, vari bļodiņā atstāt visu dienai paredzēto devu un ļaut kaķim pašam izvēlēties maltīšu biežumu. Taču, ja kaķim ir liekais svars, un/vai parasti viņš ātri vien apēd visu pieejamo barības daudzumu, labāk baro kaķi vairākas reizes dienā ar mazākām porcijām. 

Neatkarīgi no tā, kuru barošanas veidu izvēlies, seko līdzi tam, lai kaķim būtu nodrošināts viņa svaram, fiziskajai kondīcijai un aktivitātes līmenim atbilstošs barības daudzums. Kaķu liekais svars mūsdienās ir ļoti izplatīta problēma, kas mēdz novest pie dažādām veselības problēmām. 

Ūdens

Bieži vien kaķi neuzņem pietiekamu ūdens daudzumu. Tas var radīt nopietnas urīnceļu un citas veselības problēmas. Ja baro kaķi ar sauso barību, uzņemtā šķidruma daudzumu vari palielināt, iekļaujot kaķa ēdienkartē mitro barību jeb konservus. 

Vienmēr rūpīgi seko līdzi tam, lai bļodiņā būtu svaigs un tīrs ūdens – lielākā daļa kaķu pastāvējušu ūdeni nedzers! Ja tavam kaķim nepatīk dzert ūdeni, vari mēģināt mainīt ūdens trauka novietojumu.  Piemēram, nolikt to tālāk no barības trauka, jo daudziem kaķiem nepatīk dzert ūdeni, kurā ir iekritušas barības atliekas, kuras vizuāli paši varam nepamanīt. Vēl vari izmēģināt mājoklī novietot vairākas ūdens bļodas dažādās vietās vai arī iegādāties speciālo ūdens strūklaku kaķiem (īpaši, ja esi novērojis, ka kaķim patīk dzert no tekoša ūdens krāna). 

Ja pamani, ka kaķis pēkšņi ir sācis dzert ūdeni ievērojami vairāk vai mazāk, noteikti vērsies pie veterinārārsta, jo izmaiņas var būt saistītas ar veselības problēmām.


Raksta tapšanu konsultējusi veterinārārste Anna Dace Blumberga